fredag 26 februari 2010

Halv åtta hos mig

Fullkomligt älskar det programmet, jag får så mycket nya idéer.

Denna vecka så vann Patrik och hans meny ser ni nedan. Ska nog ge mig på den någon dag framöver när jag har finfrämmat :)

(receptet finns också på recept.nu)

Smaklig spis!

Förrätt: Jordärtskockssoppa
Antal portioner: 4
Färdigt på: 30 min

Jordärtskockssoppa
300g jordärtskockor, skalade och tärnade
4st schalottenlökar, skalade och finhackade
100 g rotselleri, skalad och tärnad
1 msk smör
1 st vitlöksklyfta
2 dl vitt vin
3 dl mjölk
3 dl grädde
2 msk hönsbuljong, flytande
Salt efter smak
Peppar efter smak

Kantarellterrine
250g kantareller
4st schalottenlökar, skalade och hackade
1msk smör
1.25 dl mjölk
1.25 dl grädde
4g agar (eller gelatin)
Salt, efter smak
Peppar, efter smak
Sidfläsk

Gör så här
1. Jordärtskockssoppa
Skala jordärtskockorna och skar i tärningar.
2. Skala schalottenlök och finhacka. Skala rotsellerin och skär i tärningar.
3. Skala och hacka vitlöken fint.
4. Fräs jordärtskockorna, schalottenlöken, rotsellerin och vitlök i en stekpanna.
5. Det skall inte ta färg.
6. Tillsätt vittvin och låt det koka ner till hälften.
7. Tillsätt mjölk, grädde och hönsbuljong. Låt koka i ca 15-20 minuter.
8. Mixa sedan soppan helt slät. Soppan är klar att servera.
9. Kantarellterrine
Skala scharlottenlöken.
10. Stek lök och kantareller i lite smör tills det blir gyllenbrunt.
11. Mixa sedan i mixer, tillsätt mjölk och grädde och mixa runt det.
12. Häll i en kastrull och tillsätt agar.
13. Låt det koka upp dra sedan av från plattan.
14. Häll i valfri form, ställ in i kylen och låt svalna.
15. Knaperstek sidfläsket.
16. Servera allt i en djup tallrik.

Huvudrätt: Hälleflundra med skaldjurssås och potatispuré med smak av västerbotten och timjan
Antal portioner: 4
Färdigt på: 1 tim 30 min

600g färsk hälleflundra

Skaldjurssås
1st lök, strimlad
150g räkor med skal
2st äpplen, i klyftor
4 msk tomatpuré
2 dl grädde
2 dl mjölk
2 msk cognac
Salt efter smak
Peppar efter smak

Potatispuré
600g potatis fast, skalad
2 dl mjölk
40g smör
100g västerbottenost
1 knippe färsk timjan hackad
Salt efter smak
Peppar efter smak

Gör så här
1. Skaldjurssås: Fräs lök, räkor och äpplen i kastrull.
2. Tillsätt tomatpuré och låt fräsa med ett tag.
3. Tillsätt vittvin och koka ner till hälften.
4. Häll i grädde och mjölk låt koka ca 30 minuter.
5. Sila av och mixa slät.
6. Potatispuré: Skala och koka potatisen i lättsaltat vatten tills potatisen är färdigkokt.
7. Värm mjölk och smör i en kastrull.
8. Häll av potatisen och tillsätt mjölk och smör.
9. Vispa i hopp till en puré och tillsätt västerbottenost och timjan.
10. Hälleglundra: Stek hälleflundran på båda sidorna.
11. Lägg i ugnssäker form och kör färdigt i ugn, 160 grader, i ca 10 minuter.

Efterrätt: Cremé brûlée med äppel kompott

Antal portioner: 4
Färdigt på: 1 tim
Cremé brûlée
3.7 dl grädde
1.25 dl mjölk
1st vaniljstång
70g socker
4st äggulor
4 msk råströsocker

Äppelkompott
2 st söta äpplen, skalade och skurna i bitar
2 st kanelstänger
1 st vaniljstång
4 msk socker
4 msk vatten
1 tsk potatismjöl

Gör så här

1. Cremé brûlée: Koka upp grädde och mjölk ihop med en urskrapad vaniljstång och socker.
2. Ta av och kyl ner.
3. Tillsätt äggulor och häll upp i valfri form.
4. Kör av i ugn, 96 grader, i ca 30- 40 minuter.
5. Låt svalna.
6. Vid servering strö på råsocker och bränn av med en brännare.
7. Äppelkompott: Lägg äppelbitarna i en kastrull tillsätt kanelstänger, vaniljstång, socker och vatten.
8. Låt småkoka 5-10 minuter.
9. Red av med potatismjöl. Kyl ner.
10. Klart!













Inga kommentarer: