
Ingredienser för 4 personer
7-800g stora räkor
Marinad:
2 msk citronsaft
3 pressade vitlöksklyftor
1-1½ tsk sambal oelek
1-1½ tsk chilipulver
4 msk olivolja
Fänkålssås:
2 dl fint tärnad färsk fänkål (ca 130g)
1 dl torr vermouth
1 tärning grönsaksbuljong + 1 dl vatten
1 kruka basilika eller 1 knippa bladpersilja
150 g mjukt smör
½-1 kryddmått cayennepeppar
Tillbehör:
4 portioner ris
1 dl fint tärnad röd paprika
2 dl riven ost (lika delar parmesan och emmenthaler)
Gör så här
1. Skala räkorna. Blanda alla ingredienser till marinaden och slå över räkorna.
2. Koka riset. Låt paprikabitarna koka med de sista 3-4 minuterna. Blanda i osten och packa i smorda portionsformar.
3. Koka fänkålsbitarna i vin och buljong 5-6 min.
4. Kör under tiden smör, cayennepeppar och basilika i matberedare till ett kryddsmör. Tillsätt det heta fänkålskoket och kör några minuter till en slät sås.
5. Hetta upp en stekpanna och halstra räkorna någon minut på varje sida. Tillsätt en aning marinad i sista sekunden.
6. Stjälp upp riset på varma tallrikar, slå såsen runt om och garnera med räkorna.
Hettan i maten gör att ett ljust lageröl blir bästa drycken till. Om du föredrar vin kan ett halvtorrt vitt vin vara ett alternativ. Använd räkor 1½ kg av storleken 50/70. Var noga med att bara fräsa dem hastigt, annars blir de torra och sega.
Receptet är från systembolaget
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar