
Ärtsoppa med Pannkakor
4 pers
Ärtsoppa:
5 dl gula ärtor
3 l vatten
400 g rimmad bog
1 st gul lök
1 st morot
1 tsk timjan
1 tsk mejram
4 st hela nejlikofrön, eventuellt
4 msk skånsk senap
5 st hela pepparkorn
Gör så här
1. Blötlägg ärtorna dagen innan och häll bort vattnet innan tillagningen.
2. Koka upp ärtorna i en rymlig kastrull med saltat vatten. Tillsätt pepparkorn, mejram, timjan och eventuellt 4 hela nejlikofrön. Skala löken och lägg i den tillsammans med moroten (båda ska vara hela). Lägg även i den rimmade bogen.
3. Låt ärtorna koka tills de är mjuka (cirka 2 timmar) men håll ett öga på den rimmade bogen under tiden. Ta upp bogen när det är mört. Rör om då och då i ärtorna och avlägsna skum och ärtskal från ytan av soppan.
4. Soppan kan behöva lite extra vatten, beroende på hur mycket ärtorna sugit åt sig och hur hårt man kokar. Koktiden kan också variera lite, beroende på bogens kvalitét.
5. Skär bogen i bitar när soppan börjar se färdig ut och lägg på ett fat bredvid. Det skurna köttet kan också läggas i soppan igen. Ta upp löken och moroten och servera dem bredvid. Ta upp eventuella kryddnejlikofrön. Krydda till slut soppan med två matskedar senap.
6. Servera gärna med en klick senap bredvid.
1. Blötlägg ärtorna dagen innan och häll bort vattnet innan tillagningen.
2. Koka upp ärtorna i en rymlig kastrull med saltat vatten. Tillsätt pepparkorn, mejram, timjan och eventuellt 4 hela nejlikofrön. Skala löken och lägg i den tillsammans med moroten (båda ska vara hela). Lägg även i den rimmade bogen.
3. Låt ärtorna koka tills de är mjuka (cirka 2 timmar) men håll ett öga på den rimmade bogen under tiden. Ta upp bogen när det är mört. Rör om då och då i ärtorna och avlägsna skum och ärtskal från ytan av soppan.
4. Soppan kan behöva lite extra vatten, beroende på hur mycket ärtorna sugit åt sig och hur hårt man kokar. Koktiden kan också variera lite, beroende på bogens kvalitét.
5. Skär bogen i bitar när soppan börjar se färdig ut och lägg på ett fat bredvid. Det skurna köttet kan också läggas i soppan igen. Ta upp löken och moroten och servera dem bredvid. Ta upp eventuella kryddnejlikofrön. Krydda till slut soppan med två matskedar senap.
6. Servera gärna med en klick senap bredvid.
Pannkaka:
3 dl vetemjöl
3 ägg
6 dl mjölk
2 msk smör + lite till första laggen
1/2 tsk salt
Gör så här
1. Vispa ihop mjöl, ägg och hälften av mjölken till en smidig, tunn smet utan klimpar. Det går bra att använda elvisp när du gör pannkakssmet. Tillsätt resten av mjölken, smält smör samt salt och socker. Låt svälla 20 minuter.
2. Grädda pannkakorna i het stekpanna. Du behöver bara smöra första laggen, sedan släpper pannkakorna av sig själva. När ytan blivit matt och smeten stelnat är det dags att vända pannkakan. Färgen ska vara vackert guldbrun. Använd sparsamt med smet till varje pannkaka så att de blir tunna och får en frasig spetskant.
3. Lägg pannkakorna undan för undan på ett varmt serveringsfat som lämpligen placeras över en kastrull med hett vatten. Servera med sylt och/eller socker.
1. Vispa ihop mjöl, ägg och hälften av mjölken till en smidig, tunn smet utan klimpar. Det går bra att använda elvisp när du gör pannkakssmet. Tillsätt resten av mjölken, smält smör samt salt och socker. Låt svälla 20 minuter.
2. Grädda pannkakorna i het stekpanna. Du behöver bara smöra första laggen, sedan släpper pannkakorna av sig själva. När ytan blivit matt och smeten stelnat är det dags att vända pannkakan. Färgen ska vara vackert guldbrun. Använd sparsamt med smet till varje pannkaka så att de blir tunna och får en frasig spetskant.
3. Lägg pannkakorna undan för undan på ett varmt serveringsfat som lämpligen placeras över en kastrull med hett vatten. Servera med sylt och/eller socker.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar