tisdag 3 mars 2009
Hel torskrygg med kronärtskockspuré
4 personer
4 torskfiléer, gärna ryggfiléer
Puré
1 burk kronärtskocksbottnar
1 kg potatis
20 g smör
3 1/2 dl mjölk
1 vitlöksklyfta
salt
malen vitpeppar
Tryffelolja
Vitvinssås
1 finhackad schalottenlök
2 msk smör
1–2 msk vetemjöl/maizena
1/2-1 dl vitt vin
1-2 dl vatten
1-2 dl grädde
1/2 fiskbuljongstärning
salt och peppar
Sätt ugnen på 200 grader celcius.
1. Skala potatisen och dela den i mindre bitar. Koka potatisen mjuk.
2. Lägg fiskfiléerna i en ugnssäker form med smör och grädda i ca 20 min.
3. Fräs schalottenlöken som är finhackad i smöret så den blir mjuk.
Strö över mjölet och fräs några sekunder, om du använder maizena häller du i det när vinet, buljongen och grädden är tillsatt samt har kokat en liten stund.
Häll i vinet och rör runt så att mjölet löser sig. Späd med vatten och grädde.
Tillsätt buljongtärningen och låt den lösa upp sig under omrörning.
Koka några minuter. (Här häller du i maiszena om du använder det).Salta och peppra.
4. Mosa potatisen. Lägg i smör, salt och peppar, pressad vitlök samt tryffeloljan. Du som vill kan krydda med en gnutta nyriven muskotnöt.
5. Spä med mjölk, lite i taget, medan du vispar moset. När du fått en bra konsistens är moset klart.
Servera med något grönt!
ex. sparris, haricot vertes eller ruccola sallad
Smaklig spis!
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar