tisdag 24 mars 2009

Matiga smörgåsar




Ni vet hur det kan vara ibland när man är sugen på något, men egentligen inte är hungrig och inte vill ställa sig och laga mat?!

Då passar matiga mackor istället. Här får ni några olika förslag på goda matiga mackor.

Smaklig spis!

Serrano med hummus
4pers

4 st bröd, i skivor, gärna franskbröd
1 msk smör
8 st serranoskinka, tunna skivor
8 st röda paprikor, små och marinerade
1 st sallad, gärna machesallad
4 st kronärtskockshjärtan, marinerade

Hummus:
200 g kikärter, i burk
1 st vitlöksklyfta, pressad
1 krm spiskummin, mald
1 krm koriander, mald
3 msk olivolja
1 krm salt
1 krm svartpeppar, nymald

Hummus finns också att köpa färdig i vanliga matvarubutiker.

Gör så här:
1. Hummus: Spola kikärterna i kallt vatten och låt rinna av. Mixa kikärter, vitlök och kryddor i en matberedare eller med mixerstav. Tillsätt olja i en fin stråle och kör till en slät kräm. Smaka av med salt och peppar.
2. Dela bröden och bred på smör. Lägg på skinka, paprika och sallad. Dela kronärtskockorna på mitten och fördela dem på smörgåsarna. Klicka på hummus.

Lammkorv med rödlökschutney
4pers

4 st grillkorvar, gärna merguez
2 st rödlökar
0,5 msk olivolja
1,5 msk rödvinsvinäger
1 msk honung, flytande
2 krm salt
1 krm svartpeppar
4 st ciabattabröd
100 g chèvre
2 st tomater
sallad

Gör så här
1. Skala och strimla rödlöken. Stek den i olivolja i stekpannan på låg värme ca 2 minuter under omrörning. Tillsätt rödvinsvinäger, honung, salt och peppar. Låt svalna.
2. Grilla korvarna och servera dem i bröd med getost, sallad och skivade tomater.

1 kommentar:

Y sa...

Det där låter helt galet gott!