4 pers
JÄRPAR:
400g nötfärs (går bra med fläskfärs eller blandfärs också)
ca 2 dl svarta oliver
150 g fetaost
2 gula lökar
1 dl ströbröd
2 dl vatten
2 ägg
salt och peppar
TZATZIKI:
1 gurka
2 vitlöksklyftor
4 dl turkisk yoghurt
salt och peppar
UGNSBAKAD POTATIS:
4 bakpotatisar
olivolja
färsk timjan
salt (gärna flingsalt)
_________________________________________________
Sätt ugnen på 225 grader celsius.
Skala gurkan och riv den. Lägg den rivna gurkan i ett durkslag eller i en sil, häll lite salt på gurkan för att dra ur vattnet. Lår gurkan stå och dra ur vattnet medans du fixar potatisen och järparna.
Klyfta potatisen och lägg i en ugnssäker form med olivolja. Grädda i ca 30 min beroende på vilken potatis du använder och hur tjocka klyftorna är.
OBS!!! INGET SALT på potatisen innan den åker in i ugnen. Potatis bör alltid saltas när den är färdig, då saltet har en tendens att dra ut allt vatten ur potatisen. Så salta när potatisen är färdig!
Lägg ströbrödet i blöt i vattnet. Finhacka lök, oliver och fetaost.
Blanda färs, oliverna, fetaosten, löken, ägg och ströbröd.
Rulla till järpar (avlånga bullar :) ) och bryn dem lätt i stekpannan och lägg dem sedan i en ugnssäker form och täck med aluminumfolie. Ställ dem i mitten av ugnen och grädda i ca 20 min. Då blir potatisen och järparna klara samtidigt!
Krama ur vattnet ur gurkan. Blanda gurka, turkisk yoghurt, pressad vitlök salt och peppar och vips så har du en tzatziki.
När potatisen är klar och du har saltat kan du blanda potatisen i lite färsk timjan!
torsdag 12 februari 2009
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar