måndag 16 februari 2009

Klassisk köttfärslimpa

4 pers

400 g blandfärs
3/4 dl ströbröd (använd havregryn om du inte tål vete)
2 dl mjölk (använd vatten om du är laktosintolerant)
1,25 tsk salt
2 krm svartpeppar
1 msk riven eller finhackad gul lök
1 ägg ( om du inte tål ägg så kan du använda potatismjöl istället, ta även bort ströbrödet)
ca 25 g smör eller margarin

Brunsås:
Spad från köttfärslimpan
2 msk vetemjöl
2 dl mjölk
2 msk soya
ev. salt

Gör så här:
Lägg ströbrödet i en skål och häll på mjölken. Låt stå och svälla ca 10 min.

Rör ihop färsen med saltet och blanda därefter i peppar, lök, ströbrödsblandningen och ägg. Rör i färsen tills den är ordentligt blandad men inte längre än så för då kan färsen bli torr.

Smörj en ugnssäker form med kanter.

Forma färsen till en limpa i formen och lägg på lite matfett ovanpå.

Grädda färsen på galler mitt i ugnen i 175 grader 45-60 minuter.

Låt köttfärslimpan vila några minuter innan den skivas upp.

Brunsås: Vispa ut mjölet i lite av spadet. Späd med resten av spadet och mjölken. Tillsätt soya. Smaka av med salt om det behövs. Låt koka upp och puttra några minuter.

Servera gärna med kokt potatis, lingonsylt och lite kokta grönsaker.

Lika gott som hos mormor!

Inga kommentarer: